Hussvamp

Hussvamp är något som kan ligga latent i trähus. Om rätt förutsättningar sker så kan äkta hussvamp bryta ut. Det kan då göra stora skador på huset. Äkta hussvamp är en rötsvamp vid namn Serpula lacrymans. Den kallas även ibland för den krypande, gråtande svampen. Det beror på att den har en förmåga att bilda vattendroppar. Det finns även det som kallas för falsk hussvamp, men det är då ofta andra typer av rötsvampar eller källarsvamp. Svamp i hus trivs om det är fuktigt. Den kan bryta ner träets bärande förmåga. Rötangrepp och fukt kan även leda till mögelangrepp vilket kan göra att du måste göra en mögelsanering Stockholm, utöver att sanera bort hussvampen och få bort fukten.

Hussvamp

Hur blir man av med hussvamp?

Upptäckt av äkta hussvamp eller falsk hussvamp sker ofta i samband med renoveringar. Om du drabbats av svamp i hus så måste du göra något åt det och få bort svampangreppet. Bland annat innebär det att avlägsna allt material som angripits. Det krävs även avfuktning och det kan även vara aktuellt med bekämpningsmedel mot svampen.

Tecken på äkta hussvamp

Det går att upptäcka hussvamp i tid. Det finns tecken att hålla utkik efter. Det du kan se om det påbörjats ett angrepp är att det ser ut som ett pulver, som är brunt och liknar kanel och det på tak, väggar och golv. Om du torkar bort det och det återkommer så är det troligen svamp. Det finns även andra tecken i form av virke som är ruttet samt att det luktar svamp. Om det är så att hussvampen fått ett ordentligt fäste så man de se ut som riktiga svampar.

Förebygg angrepp mot hussvamp

Det finns en del saker du kan göra för att förhindra att svampen får den tillväxtmiljö den behöver för att växa. Då den trivs mycket bra i fuktiga miljöer så är det bra att göra en fuktsanering i de utrymmen du har mycket fukt samt även installera en avfuktare. Du kan även se till så att du regelbundet inspekterar krypgrunden, som är en av de platser den trivs på. Håll det torrt och rent. Du kan även förebygga att det blir mycket fukt genom att se till att allt regnvatten från dina hängrännor leds bort från själva huset. Se även till att låta bli att skapa utrymmen som är allt för täta. Det innebär att du bör låta bli att bygga in krypgrund, källartrappa eller vinden.