Dålig ventilation i hemmet

Visste du att luften inomhus kan vara 2-5 gånger så mer förorenad än luften som finns utomhus? Faktum är att vi spenderar de flesta timmar av dygnet inomhus, så det är viktigt att behandla dålig luft i hemmet så snabbt som möjligt, då långvarig exponering kan ge besvär med astma, hosta och allergi.

Risker med dålig ventilation i hemmet

Föroreningar kan ge allvarliga hälsoeffekter och kan framförallt påverka hur du mår. Om inte de skadliga partiklarna tas bort, kan det påverka speciellt känsliga personer som lider av allergi eller astma. Dessutom kan hög luftfuktighet göra det lättare för bakterier och virus att sprida sig, samtidigt som det bilar en grogrund för mögel och röta. Under kallare årstider finns det större risk för hög luftfuktighet då fukten kondenseras på byggnadens kalla ytor, där den ger upphov till fuktskador och mögel.

Orsaker till dålig luft i hemmet

Dålig ventilation i hemmet kan orsakas av flera olika anledningar. Bland annat beror det oftast på dålig isolering mot kyla eller vid förändring av värmekällan inomhus. Innan man gör några större förändringar i bostaden bör man tänka på att det kan påverka och till och med försämra ventilationen i hemmet, speciellt när det gäller förändring av värmekällor eller vid energibesparande renoveringar.

Luftfuktigheten i hemmet spelar även en stor roll för och i äldre hus var det förr vanligt att de värmdes upp med oljepanna, vilket betydde att skorstenen användes flitigt under de kallare månaderna. När dessa hus sedan moderniseras med nyare värmekällor såsom bergvärme, försämrar det inomhusklimatet eftersom skorstenen inte längre är i bruk.

Däremot kan man förbättra ventilationen genom enkla åtgärder såsom att installera en mekanisk frånluft. Har man skorsten så går det även att montera en så kallad suglåda eller självdragsventilation på Skorstenen.

Har huset eller lägenheten redan dålig ventilation finns det även risk att fukt från till exempel köket, badrummet eller tvättstugan stannar kvar i huset och skapar en miljö där mögel och bakterier trivs. Dessutom kan fukten sprida sig till vinden, där den under de kalla årstiderna kondenserar mot de kallare ytorna och bildar fuktskador. Som tur är finns det flera åtgärder för att hantera fukt på vindsutrymmen och dålig ventilation i lägenhet och hus.

Åtgärder för att hantera dålig luft i hemmet

Förutom att se över ventilationen och isoleringen av ditt hem, bör du även se över luftigheten i ditt hem. Detta görs via en professionell fuktmätning där man mäter luftfuktigheten i ditt hem och du kan på så vis få reda på om det finns risk för att mögel eller röta kan utvecklas. Är det så att du har en hög luftfuktighet i hemmet bör du installera en avfuktare för att hantera fukten. Vänta inte med att hantera hög luftfuktighet då det snabbt kan leda till mögel, vilket gör åtgärderna mer avancerade. 

Att installera en luftrenare är också en effektiv lösning om du vill förbättra luften i hemmet. En luftrenare kan hjälpa till att hantera dålig luft i hemmet genom att filtrera bort allergener, baktier, damm och mögel som finns i inomhusluften. 

En luftrenare från Kleenair är ett perfekt alternativ för dig som letar efter en högteknologisk och effektiv lösning till hemmet. Luftrenaren har ett inbyggt avancerat 6-stegs program som effektivt rengör luften med hjälp av jonisering, UVC-lampa, HEPA-filter, aktivt kolfilter och antibakteriellt filter. Dessutom är den otroligt tyst – perfekt för dig som gärna vill ha på luftrenaren medans du sover.

5 steg till att bota råd på dålig luft hemma

  • Gör en fuktmätning för att kontollera luftfuktigheten i ditt hem
  • Om du har en hög luftfuktighet i hemmet bör du installera en avfuktare som hjälper dig att hantera luftfuktigheten och på så vis minskar risken för uppkomsten av mögel. 
  • Installera en luftrenare som filtrerar bort skadliga och irriterande partiklar och som lindrar vid allergibesvär.
  • Se över nuvarande ventilation och isolering. Bor du i ett äldre hus bör du ta reda på vilken värmekälla som först användes när huset byggdes, då ventilationen kan påverkas av modernare källor.
  • Planerar du att ändra värmekälla eller göra ingående renoveringar, bör du först se över hur detta påverkar ventilationen i hemmet.