Luftrenare allergi

Vad är en luftrenare?

En luftrenare är ett effektivt sätt att förbättra luftkvaliteten i ditt hem, särskilt om du lider av allergier eller astma. En luftrenare kan hjälpa till att ta bort pollen, damm, katthår, mögelgifter och andra luftburna partiklar från luften. Det finns olika typer av luftrenare på marknaden som alla använder olika tekniker för att rena luften. Här tar vi en närmare titt på de olika typerna av luftrenare och hur de kan hjälpa dig och din familj att hålla er friska. Vi rekommenderar luftrenare från Kleenair som är vår samarbetspartner.

Innehåll

Hur fungerar en luftrenare

En luftrenare rensar luften inomhus genom att fånga upp små osynliga partiklar genom ett filter. Till exempel kan det handla om föroreningar, pollen, damm och virus. En effektiv luftrenare kan också hjälpa till att hantera dålig lukt och kan hjälpa till att ta bort långvarig röklukt eller obehadliga dofter. Idag är de flesta luftrenare otroligt tysta, så oftast märker du knappt att de finns där.

Det finns även luftrenare med UVA lampor som hjälper till att skadliggöra virus och bakterier med hjälp av UV-ljus. Dessutom kan du hitta bra luftrenare som samtidigt hjälper till att hålla luftfuktigheten i hemmet på en hälsosam nivå – perfekt för att hålla familjen frisk samtidigt som du förebygger mögel och röta.

Hur kan en luftrenare hjälpa vid allergi och astma?

Om du besväras av pollenllergi eller ofta upplever allergiska reaktioner från till exempel katthår eller hundhår, kan en luftrenare vara ett bra alternativ för dig. När du öppnar ett fönster för att vädra ut ett rum, släpper du även in föroreningar, allergener och damm till ditt hem. Istället rengör en luftrenare luften från föroreningar, damm och pollen, samtidigt som den främjar luftcirkulationen.

Under pollentider är det många allergiker som väljer att stanna inomhus för att undvika besväret. Men vad många inte vet är att pollen även förekommer inomhus, då det tar sig in via ventilationssystem, via kläder, skor och husdjur. Därför kan en luftrenare vara till stor hjälp, speciellt i rum där du spenderar mycket tid, såsom vardagsrummet och sovrummet. Ett specialutvecklat filter fångar upp pollen och husdjurshår från luften och du kan sedan enkelt byta filtret utan att exponeras inför de skadliga partiklarna.

Om du lider av astma, är du redan medveten om att luftkvaliteten är otroligt avgörande för att undvika ett astmaanfall. Ett astmaanfall kan triggas igång när du exponeras inför mögel, husdjurhår, damm eller andra små partiklar. En luftrenare hjälper därför att lindra astmabesvär genom att fånga upp utlösande faktorer i hemmet. Asmtaiker bör välja en effektiv luftrenare som fångar upp både stora och små partiklar innan de hunnit lägga sig på golvet eller spridas runt i huset.

Vad du bör tänka på när du ska köpa en luftrenare

När du ska köpa luftrenare är det bra att tänka på vad den ska användas till, vilket rum du vill placera den i och hur mycket energi den kräver. För ett normalstort rum räcker det oftast med en liten luftrenare, medans de större ytorna kräver en större maskin för att vara effektiv. Dessutom bör du kolla upp hur energisnål luftrenaren är, då du vill ha på luftrenaren även när du inte är hemma. På så vis kan du hålla luften så ren som möjligt, så att du undviker besvär när du kommer hem.

Lider du av astmabesvär eller allergier från pollen eller husdjur bör du dessutom leta efter en luftrenare som är  speciellt utvecklad för att fånga upp dessa allergener.

Sist men inte minst, bör du även välja en luftrenare med en inbyggd UVC-lampa då detta hjälper till att döda virus och bakterier, så att hela familjen kan hålla sig friska.

Kontakta oss för en offert

Vi kommer igång direkt och hjälper dig. Vi erbjuder också kostnadsfri efterbesiktning ett år efter utfört arbete!