Hur luktar mögel?

Om det är så att du har en underlig lukt i ditt hus, så kanske du funderar på om det är mögel. Men hur luktar mögel? Det allra första varningstecknet på att det kan vara mögel på gång är att det är fukt, som i sig har en särskild lukt. Just mögellukt brukar beskrivas som frän, stickande eller lätt irriterande. Lukten kan finnas i golv, väggar och krypgrunder. Men lukten återfinns även ibland i badrummet.

Hur luktar mögel i badrum? Ja, även den lukten kan du direkt känna av som en stickande lukt som känns obehaglig. Ofta i samband med att du även ser möglet. En del lukter du kan känna av i ditt hus behöver inte vara mögel eller fukt, utan det kan ha andra orsaker. Dock finns det en del lukter som kan indikera att det är en fuktskada, som i sin tur kan leda till mögelangrepp.

Innehåll

Lukt från mögel

Hur luktar mögel i hus kanske du funderar på? Mögellukt är ganska så distinkt och lite unken om man så säger. Det påminner om hur det kan lukta i en gammal källare eller i en stuga man inte vistas i så ofta. Dock ska man inte förväxla lukten med den lukt som ändå kan finnas i dessa utrymmen men som beror på andra saker. Lukt från mögel kan vara toxisk, alltså giftig. Sedan kan lukten även sätta sig i olika ställen i huset, även på de platser där möglet inte gror. Det kan vara svårt att få bort lukten då den tagit sig vidare på det viset, även om man gör en mögelsanering Stockholm. Då kan det vara bra att även göra en luktsanering eller installera en luftrenare.

Jordkällarlukt

En del mögelbakterier kan ge en lukt av geosmin, även kallat för jordkällarlukt.  Det som ibland kallas mögelbakterier, är egentligen det som heter actinomyceter, mer känt som jordbakterier. Det är ett mellanting mellan mögel och bakterie. Den gas som bildas av detta heter just geosmin och lukten känns igen på att den är unken samt att det ibland kan lukta fränt. Denna lukt kan sätta sig fast i flera olika material. I svåra fall kan det innebära att byta ut isoleringsmaterial eller annat för att få bort lukten. Är det så att marken i din krypgrund luktar av detta så kan du komma att behöva göra dels en partiell utsugning av markmaterialet dels satsa på en mögelsanering Stockholm med saneringsvätska så väl som satsa på luftrenare.

Kontakta oss för en offert

Vi kommer igång direkt och hjälper dig. Vi erbjuder också kostnadsfri efterbesiktning ett år efter utfört arbete!