Vilken är den mest effektiva metoden för att isolera en kallvind? Hur ska du absolut inte utföra en tilläggsisolering av ett vindsutrymme? Vilken typ av isoleringsmaterial är bäst att tilläggsisolera med om du vill undvika fuktskador? I den här artikeln får du svar på många frågor om att isolera vinden.
Innehåll
Tilläggsisolera vinden
Att tilläggsisolera vinden kan vara en mycket bra idé, både för att undvika fukt och i tider då energipriserna ökar. Ett vanligt tillvägagångssätt för att tilläggsisolera en vind är att man lägger till kompletterande lager isolering på vindens bjälklag. Det är då viktigt att tilläggsisoleringen är kompatibel med vindens befintliga isolering.
Förr var det vanligt att vindsisolering bestod av kutterspån. Kutterspån är ett hygroskopiskt material vilket innebär att det hanterar fukt på ett bra sätt. Moderna isoleringsmaterial, som till exempel Cellulosa, har också hygroskopiska egenskaper och är kompatibla med kutterspån.
Byta isolering på vinden
Att byta isolering på vinden kan vara en bra idé om den har otillräcklig isolering, eller om man helt enkelt vill ha en modern isolering som är mer effektiv. Om vinden drabbats av fuktskador, till exempel i form av mögelangrepp, kan det också vara en bra idé att byta ut den befintliga isoleringen. Vid mögelangrepp bör bytet av isolering kompletteras med en mögelsanering.
Blir vinden torrare med mer isolering?
Syftet med en att tilläggsisolera vinden är att den ska begränsa värmeförlusten från inomhusmiljön, det vill säga att så lite som möjligt av inomhusvärmen ska försvinna upp på vinden. Det är bra att känna till att i och med att du tilläggsisolerar bjälklaget i vindsgolvet så blir vinden i genomsnitt kallare och fuktigare. Du är välkommen att kontakta oss på Fuktskadecenter om du är intresserad av en tilläggsisolering i Stockholm och vill ha en kostnadsfri offert.
Vilken typ av isolering ska du välja till vinden?
Nuförtiden är det vanligt att isolera vinden med lösullsisolering. Lösull finns i många olika material, till exempel cellulosa-, stenulls- och glasullsisolering. Att isolera med lösull ger ofta en jämn isolering utan skarvar som läcker värme. Ett alternativ till lösull är att isolera vinden med isoleringsskivor, som också finns i olika material. Om du isolerar med isoleringsskivor är det viktigt att undvika skarvar som läcker värme.
Hur mycket isolering ska man ha på vinden?
I en vanlig villa brukar man använda lager på ca 40-50 cm. Detta gäller både vid lösullsisolering och isolering med skivor.
Om du isolerar med lösull är det bra att känna till att vissa material sjunker ihop efter att de sprutats in. Vid isoleringen kan du därför behöva kompensera mängden material med detta i åtanke, så att du får ett slutresultat med önskad tjocklek.
Klimatvind
I vissa hus har insidan av yttertaket isolerats vilket innebär en ökad risk för fukt- och mögelskador. Om man vill isolera själva vindsutrymmet är det bättre att montera isoleringen på takets utsida, exempelvis under takteglet, för att skapa en så kallad klimatvind.
Känner du dig osäker kring isolering av din vind och vill ha professionell hjälp? Ta kontakt med oss så tar vi dialogen vidare!