Isolera krypgrund

I den här artikeln förklarar vi varför du ska isolera din krypgrund. Du får bland annat svar på frågor om när du behöver genomföra en krypgrundsisolering, hur du monterar en ångspärr i krypgrund och hur marken isoleras i krypgrunden.

Sammanfattning

  • Så gör du för att isolera krypgrunden: Man ser till att markytan är rensad från löst organiskt material, krypgrundsisoleringen tejpas omlott i skarvar och viks upp mot grundmuren.
  • Vi gillar Isoreflekt isolerande ångspärr eftersom vi har märkt att den höjer grundens temperatur med 2-4 grader vilket gör att fuktnivån sänks radikalt.
  • En krypgrundsisolering är ett mycket bra komplement till avfuktare.

Innehåll

Varför ska du isolera din krypgrund?

Markytan i en ventilerad krypgrund kan bestå av till exempel berg, jord, makadam eller sprängsten. Marken tillför fukt som kan påverka krypgrunden och dess konstruktion, vilket i värsta fall orsakar mögel och/eller rötskador.

För att begränsa problem med fukt, och köldstrålning isoleras krypgrunden genom att en isolerande ångspärr monteras mot marken.

En enkel ångspärr kan bestå av vanlig åldersbeständig plastfolie. Nackdelen med en sådan variant är att den endast begränsar fukttillskottet från marken. En ångspärr som också höjer temperaturen i krypgrunden är ett bättre alternativ då den mer effektivt skyddar mot fukt och mögel.

Den vanligaste orsaken till fuktiga krypgrunder är den fuktiga och varma luft som tränger in i dem under sommar och höst. Luften kondenseras i den svalare luften under fastigheter, ibland till den grad att det bildas stående kondensvatten på markytan i krypgrunden. Med krypgrundsisolering monterad mot markytan begränsas de risker som detta utgör eftersom grunden blir varmare.

Montera krypgrundsisolering i din krypgrund

Så här går det till att isolera torpargrund eller krypgrund.

Steg 1
För ett lyckat resultat när du isolerar krypgrund underifrån bör du tänka på att först rensa markytan från löst organiskt material och jämna ut lågpunkter med till exempel tvättad singel.

Steg 2
Mät krypgrunden och skär därefter ut storleksanpassade vådor av krypgrundsisoleringen. Isoleringen ska tejpas ca. 10-15 cm omlott i skarvar med åldersbeständig tejp. Isoleringsmattan viks upp mot fastighetens grundmur med ca 20-40 cm marginal och kan sättas fast till exempel med spikplugg och plastbrickor.

Isoreflekt krypgrundsisolering

Isoreflekt krypgrundsisolering är isolerande och har dessutom en värmereflekterande yta som ger energibesparingar. Andra exempel på bra ångspärrar med isolerande egenskaper är Favolen krypgrundsisolering. På Fuktskadecenter använder vi oftast Isoreflekt isolerande ångspärr.

Att isolera krypgrund med Isoreflekt krypgrundsisolering höjer som nämnt temperaturen i krypgrunder någonstans mellan 2-4 grader. Temperaturhöjningen sänker fuktnivån radikalt. En vedertagen uppfattning är att för varje grad som man höjer temperaturen så sänks den relativa luftfuktigheten i krypgrunden med ca 5 %.
Den torrare miljön minskar även risken för mögelangrepp och emissioner från jorden, till exempel i form av jordbakterier.

En isolerad krypgrund ger även ett mjukare underlag att krypa på vid underhåll och inspektioner av krypgrunden. Det är också trevligare att befinna sig i ett utrymme som är varmare och torrare än vad det annars skulle vara.

Historien bakom krypgrunder och torpargrunder

Krypgrunder och torpargrunder har i stort sett likadana konstruktioner. Torpargrunden var vanlig förr med ett luftat utrymme som oftast var lägre och en murstock som var centralt placerad i grunden. I och med att man använde vedspis så tillför murstocken värme till grunden, detta bidrog till att minska risken för fuktskador.

Krypgrunder är vanligt i hus som byggts från 1960-talet och framåt. En krypgrund är vanligtvis högre och ventileras med luft direkt utifrån. Detta resulterar i att krypgrunden blir betydligt kallare än torpargrunden vilket gör att risken för fukt- och mögelskador ökar.

Krypgrunder förekommer även i nyproducerade hus.

Krypgrunder – en riskkonstruktion

En fördel med krypgrunder, ur ett byggtekniskt perspektiv, är att dessa är billigare att bygga än betongplatta på mark. En annan fördel är att man kan dra avloppsrör i krypgrunden vilket gör det enklare att komma åt dem för reparationer och underhåll.

Krypgrunden klassas som riskkonstruktion och kräver vissa åtgärder för att minska risken för att fukt- och mögelskador ska uppstå – krypgrundsisolering och avfuktare är två exempel på sådana åtgärder.

Under 1980- och 1990-talen var det populärt att montera frigolitskivor invändigt mot grundmuren. Detta kallades för kondensisolering. Oftast hade man endast åldersbeständig plast mot markytan. Plasten hindrar visserligen fukt för att tränga upp från marken, men gjorde också grunden värmetrög, det vill säga att den blev kallare på grund av att solvärmen hindrades från att nå in i grunden.

Krypgrundsisolering tillsammans med avfuktare i krypgrunden

Krypgrundsisolering är ett mycket bra komplement till krypgrundsavfuktare. Att isolera krypgrund höjer temperaturen och sänker fuktigheten i krypgrunden vilket gör att energiåtgången sänks då avfuktaren inte behöver arbeta lika hårt.

Krypgrundsisolering är en passiv avfuktare med relativt god effekt. Trots detta kan den behöva kompletteras med en absorptionsavfuktare eller krypgrundsavfuktare för att säkra grunden från fukt- och mögelskador. Genom att kombinera krypgrundsisolering monterad mot markytan med en avfuktare får du betydligt effektivare avfuktning och lägre energiförbrukning för avfuktaren, än om du enbart installerar avfuktare utan krypgrundsisolering.

I krypgrunder som inte är så fuktiga har vi sett bra resultat av att kombinera Isoreflekt krypgrundsisolering med Trygghetsvakten TVK fuktstyrd värmeslinga. Kombon är billig att installera och ger en låg driftskostnad.

Att installera Isoreflekt krypgrundsisolering ger alltså flera fördelar:

  • Begränsar fukttillskottet i krypgrunden.
  • Höjer temperaturen i krypgrunden.
  • Att installera avfuktare tillsammans med Isoreflekt krypgrundsisolering ger en mer effektiv avfuktning och minskad energiåtgång på avfuktaren så att driftskostnaden blir lägre.
  • Krypgrundsisolering ger en trevligare miljö i krypgrunden och mjukare underlag att krypa på vid inspektioner och underhåll.

Kontakta oss för en offert

Vi kommer igång direkt och hjälper dig. Vi erbjuder också kostnadsfri efterbesiktning ett år efter utfört arbete!