
Byggfukt är överskott av vatten i byggmaterial, som kan uppstå när materialet tillverkas, levereras eller används under byggprocessen. Det kan finnas i material som betong och trä, men vissa material har mindre fukt än andra. Betong är ofta mycket fuktigt när det används.
Trä kan också drabbas av byggfukt. För att undvika problem måste fuktiga material torkas ordentligt. Om man bygger med fuktigt material kan det skadas, eller leda till mögel och röta. I sådana fall kan det behövas mögelsanering och fuktsanering, och ibland måste materialet bytas ut helt.
Innehåll

Byggfukt i trä
Byggfukt i trä kan uppstå när man bygger hus. Förr så byggde man endast fastigheter under de torra månaderna på året, men idag så bygger man året om. Det kan leda till problem med byggfukt.
Om bygganden exponeras för regn, utan väderskydd, under tiden som man bygger det så blir allt trä drabbat av byggfukt. När huset väl är klart så finns det en massa vatten bundet i materialet man använt. Det måste då snabbt torkas ut för att det inte ska leda till omfattande mögelskador.
Byggfukt i betong
Det kan även bli byggfukt betong. Det blir ofta om man gjuter betongplattor på mark, och byggfukten tar flera månader på sig att torka ut. Både betong och lättbetong är i sig ett material som ofta innehåller mycket byggfukt.
Byggfukt i krypgrund och vind
Byggfukt kan också drabba olika delar av huset. Är det ett så kallat prefabricerat hus, så transporteras det ofta långt. Då kan det utsättas för fukt och väta på olika sätt. Är det så att man anlägger ett hus med krypgrund under vintern, så blir huset som ett lock på den kalla marken. När det blir varmare ute så är risken för kondens stor.
Även vinden kan drabbas av byggfukt. Oftast så bygger man idag hus med ett så kallat nederbördsskydd. Men trots det så kan det uppstå mikrobiella angrepp på kallvindar. Det är störst risk för detta under vintern, eftersom fukten har lätt att ansamla sig mot takets kalla insida.
Undvika problem med byggfukt
För att undvika problem med byggfukt är det viktigt att planera och hantera fukt redan från start i byggprocessen. Genom att använda torra material, skydda konstruktionen från väder och säkerställa god ventilation kan risken för fuktskador minimeras. Byggfukt kan som nämnt orsaka allvarliga skador och leda till kostsamma saneringsåtgärder, men med rätt kunskap och åtgärder kan du skapa en hållbar och trygg bostad.
Misstänker du fukt hemma idag? Ta kontakt med oss för en kostnadsfri konsultation.