Fukt i källare

Fukt i källare är inte så roligt, men det är inte heller direkt ovanligt! Om du har en fuktig källare, så är det inte hela världen för det går faktiskt att göra något åt det. För du måste se till att åtgärda fukt i källaren. Det eftersom annars kan fukten leda till att du får mögel och då blir det genast jobbigare!

Du måste då inte bara fuktsanera källaren utan även mögelsanera den. Så är det så att du har en fuktskada i din källare, vidta direkt åtgärder för att bli av med det så snart du kan. Du bör även åtgärda orsakerna till att det blir fuktigt i din källare. Du bör därmed inte bara kontrollera insidan av huset, utan även dess utsida.

Innehåll

Hur hittar jag fukten i min källare?

För att du ska kunna göra något åt fukt i källare, så gäller det ju att först hitta var den är och orsaken bakom det. Det finns lite olika källor till fukt i källaren. Det kan till exempel bero på att det är dagvatten som tagit sig in i källaren på något sätt, det via regn eller annan nederbörd. Det kan även bero på fuktig luft, utifrån eller från huset. Grejen är ju att i våra hus har vi flera rum där det kan bli fuktigt så som i badrummet eller tvättstugan. Denna fuktiga luft kan sedan alltså ta sig vidare till källaren, så väl som vinden eller krypgrunden. Det kan vara bra att se över fuktspärren i både badrum och tvättstuga.

Så hittar du fukten i källaren

Du kan på flera sätt upptäcka fukten i källaren genom att titta, lukta och känna. Om det är en unken lukt så är orsaken nästan alltid att det finns fukt. Sedan kan det även finnas fuktfläckar, synliga för blotta ögat. Då på väggar, golv eller tak. Ett tecken på hög luftfuktighet i källare är om du hängt tvätt där som aldrig verkar vilja torka. Ett annat tecken på hög luftfuktighet är annars att det börjat växa mögel. Ett enkelt sätt att ta reda på hur fuktigt det är, det är att mäta med hjälp av en fuktmätare.

Det finns vissa gränsvärden för fukt i källare. Du kan även göra en fuktkontroll genom att anlita en fukttekniker. Andra synliga tecken på fukt är om det är material som börjat så att säga bubbla sig. det gäller då tapeter, färg eller plastmattor. Fukten gör att de släpper från sitt underlag och det gör att de ser bubbliga ut. Om du har fönster så kan fukten även upptäckas på dem, genom att det kan finnas kondens på rutorna.

Hur åtgärdar jag fukt i källare?

Fukt i källaren måste åtgärdas, oavsett om det gett mögel eller inte. För tar du bara bort möglet med en mögelsanering, men struntar i att göra något åt fukten så har du snart samma problem igen. Du bör se över hur det ser ut utanför ditt hus. Om det är en ogynnsam lutning av marken ner mot huset så gör det att regn eller annan nederbörd rinner in i källaren. Det är då bra att göra något åt det, eftersom om du gjort fuktsanering och fått det torrt, kan bli blött om och om igen.

Kolla även hur dräneringen ser ut eller om det finns överhuvudtaget. När du åtgärdat risker för att få in vatten i källaren, så kan du satsa på att få källaren fuktfri. Det görs enklast med just en fuktsanering samt att sätta in en avfuktare. Avfuktning kan göra din källare torr igen. Det eftersom att den reducerar fuktnivåerna samt se till att det är en lagom luftfuktighet.

Kontakta oss för en offert

Vi kommer igång direkt och hjälper dig. Vi erbjuder också kostnadsfri efterbesiktning ett år efter utfört arbete!